Újévi fogadalmak

Újévi fogadalmak


Miért van az, hogy szilveszter éjjelén valaki megfogad valamit és be is tartja? Mások tervei viszont két hét után köddé válnak? Hasonlóan működött nálam is, de aztán valami megváltozott...

Tudom, hogy mindig megfogadod, de most valóban LEGYEN 2022 a TE éved!

Itt van az év utolsó napja, és ilyenkor mindenki gondolatban már összegyűjti, hogy mi az, amit éjfélkor pezsgőbontás előtt vagy alatt meg fog fogadni. Persze, ezeknek nagy részét jó, ha az első három héten betartjuk. De vajon miért van ez így?

Mert

  • elfogy a motiváció, miután újrakezdődnek a szürke hétköznapok
  • nincs meg az a lelkesedés, ami kezdetben
  • esetleg a pezsgő mámorított el annyira, hogy olyat is megfogadtál, amit egyébként sosem fogsz betartani

Miért van az, hogy a szilveszteri lelkesedésünk néhány nap után elmúlik, s a vágyunk, a célunk a feledés homályába vész? Majd holnap… Majd jövőre… Majd, amikor pénzem lesz

Mi lehet annak az oka, hogy olyan nehezen mozdulunk ki a megszokottból, és kezdünk bele valami újba? Miért van az, hogy ami az év utolsó napján még pozitív lökettel tölt fel, az már az első három héten eltűnik a színről, mintha ott sem lett volna? Évekig írtam és fogadtam meg szilveszter éjszakáján ezt-azt, és hát semmiből sem lett semmi.

 

 

 

Néhány évvel ezelőtt, ha kifogás-gyártásról volt szó, hogy a tegnap még jónak tűnt célomat miért lehetetlen ma megvalósítani, akkor azért nekem nem kellett a szomszédba menni. A kifogásaimmal szerintem egy regényt is meg tudtam volna tölteni, ha hittem volna abban, hogy lesz rá kereslet. Ha Oscar-díjat, vagy Nobel-díjat adtak volna a kifogásokért cserébe, egészen biztosan én nyerem meg. Nincs elég pénzem, nincs elég időm, én nem vagyok olyan szerencsés, mint mások stb...stb. A gyerekkoromból nehéz zsákként vállamon cipelt negatív megerősítések bizony megírták a jövőmet.

Aztán nagyot változott a világ, és most már tudom, miért adtam fel minden egyes célomat, amit elhatároztam. Azok a célok nem az én céljaim voltak! Az a siker nem az én vágyam volt! Azt a szívdobbanást, amit kellett volna, nem én éreztem!

Ettől a felismeréstől pedig lettek olyan szilveszter éjjelén megfogadott és leírt céljaim, amikről még februárban sem feledkeztem meg. Sőt, a lelkesedésem nőttön-nőtt, alig vártam minden éjjel, hogy reggel legyen, hogy folytathassam a munkát, amit egyébként befejezni sem akartam. Így alakult, hogy néhány hónapig két-három órás alvásokra jutott csak időm.

            

"Ha valamit nagyon akarsz, ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy nem tudod elérni." Legyen Lewis Hamilton gondolata mától a mottód. Mától, egy teljes évig. Mert ha mások látják, hogy márpedig te nagyon akarsz valamit, el akarnak majd téríteni, és jönnek a jobbnál-jobb szövegekkel, hogy miért hülyeség, amit elterveztél.

 

 

 

Következzék néhány tipp arra, hogy újévi fogadalmaidról még februárban se feledkezz meg! Az első fontos gondolat az, hogy ne várj szilveszter éjjeléig: Már jóval december 31-e előtt TERVEZD MEG a következő évedet. (Én általában már karácsonykor kilógatom a falra a következő évben megvalósításra váró LEGFŐBB célokat. Ez idén most elmaradt, de gyorsan bepótolom…)

 

Brian Tracy azt mondta egyszer, hogy "A sikered elérése 90-95 %-ban attól függ, mennyire pontosan tudod azt, hogy mit szeretnél elérni."

S az alábbi lista összeállításában ez a kijelentés nagy segítségemre volt. Az alábbiak segítettek, hogy kitartó maradjak egész évben:

 

1. Tudom, mit akarok. Korábban mindig csak haloványan élt annak az elképzelése, hogy mi lesz majd a jövőben. Persze, sosem változott semmi. Mindig elhatároztam ezt-azt, de annak az egy százaléka sem valósult meg, sőt már az első hetekben feladtam. Honnan tudod hova akarsz eljutni, ha azt sem tudod, mit szeretnél?

2. Vágyok rá. Olyan erősen, hogy nincs a gondolatomban semmi más, csak a célom megvalósítása. Nem mások ültették bele a bogarat a fülembe, hanem én magam akartam e téren cselekedni.

3. Hiszek abban, hogy meg tudom csinálni. Egy okot mondj, ami miatt ne sikerülne nekem az, ami másoknak már bejött. A hit az nagyon erős húzóerő. Ilyenkor csak mosolyogsz a vészjósló madarakon és néha talán sajnálod is őket, mert elhiszik azt, hogy csak annyi jár, hogy robotolj a nyugdíjig és más álmát valósítsd meg, ahogy ők teszik. Én is elhittem régen. Már többnyire olyan munkáim vannak, amiket szenvedéllyel csinálok. Remélem, a vészmadarak is egyszer elég bátrak lesznek ahhoz, hogy ők is megtegyék az első lépést.

4. Lemertem írni. Korábban senkinek sehol nem beszéltem egyes álmaimról, attól tartva, hogy kinevetnek. Most azt szeretem a legjobban, ha kinevetnek, mert az még inkább motivál.
5. A szenvedélyem az, amit felírtam a célfüzetembe, így más esélye sincs, csak MEGVALÓSULNI. Mert én a szenvedélyemből szeretnék megélni. Abból, amit akkor is csinálnék, ha egyébként nem fizetnének érte.

6. Felállítottam a fontossági sorrendet! Nincs időm semmire. Tényleg? Nekem sem volt, vagyis azt hittem, nincs. Aztán egy szép napon fogtam magam és összeírtam egy napomat. Azt hiszem, Szabó Péter motivációs előadó tanácsolta ezt egyszer. Kb. 36-szor léptem be a Facebook-ra. Az pont 36-szor több volt, mint amire szükség lett volna. Sem okom, sem célom nem volt rá, hogy ott legyek. Az ismerőseim folyamatosan töltötték fel a panasz-áradatot, én pedig görgettem le, hogy tovább olvassam, mintha fizetett volna nekem ezért valaki. Összeszámoltam, a 36 belépéssel három teljes órát töltöttem a Facebook előtt; észrevétlenül kúszott el az idő. Hogy mit jelentett ez? Azt, hogy kb. 3 órával többet voltam fent a közösségi oldalon, mint amennyire szükségem volt. Jelenleg már csak naponta egyszer lépek be az oldalra, hogy megnézzem, bejelölt-e George Clooney. Ez kb. 1 percig tart. Észreveszed a különbséget? 3 óra helyett néhány perc és máris nincs szükségem arra a nyafogásra, hogy nincs időm semmire. Ha pedig belegondolok, hogy három teljes órát nyertem vele… Tudod mi mindent lehet csinálni a felszabadult időd alatt? 3 óra alatt olvashatok, vagy gyakorolhatom a weboldal-készítést, vagy megírhatok egy novellát, vagy egy érdekes cikket. Esetleg kikísérletezhetek egy újfajta ételt. Vagy elvégezhetek egy leckét az aktuális online tanfolyamból, amit éppen végzek. Esetleg angolt tanulhatok.

7. Hajlandó voltam megfizetni az árát, már jóval előtte. Imádom az ingyenes tanfolyamokat, főként azért, mert megmutatják azt, hogy mit kaphatok, ha beiratkozom egy fizetősre. Ezért, ahol lehetséges, ott először belenézek egy ingyenes tanfolyamba, (így tettem egy webdesigner tanfolyammal is), és ha úgy érzem, hogy nekem az megéri, akkor valószínűleg fizetős tanítvány leszek a későbbiekben. Így tanultam ki a webdesigner szakmát. Ingyenesből fizetősre váltottam.

8. Mivel tudom, mit akarok, ezért a megvalósítás lépéseit is össze tudom állítani. Egy nagy célt nem lehet megvalósítani egyetlen nap alatt. Ezért érdemes részekre bontani. Fontos az, szerintem, hogy NE a nagy célt lásd a szemeid előtt, mert ha azt elsőre túl nagy falatnak gondolod, akkor a megvalósítás is lehetetlennek tűnik. Oszd helyette apró részekre, lépésekre, és csak arra az egy lépésre koncentrálj, ami akkor éppen a soron következő.

9. Nemcsak álmodozom, de CSELEKSZEM is. Bizony, korábban előfordult az, hogy ezt is akartam, azt is akartam, aztán az égadta világon semmi sem lett belőle. Heteket töltöttem el az álmaimmal gondolatban, de amikor cselekvésre került volna a sor, akkor mindig közbejött valami váratlan, és hát az általában olyan erős volt, hogy általa könnyen beszéltem le magam a megvalósításról.

 

Hogyan valósítom meg 2022-ben az új terveimet?

Rengeteg szorgalommal és kitartással. Bár már néhány éve "beszélek" így-úgy angolul és van pár sikeres állásinterjú a hátam mögött, de most olyan nagy céljaim "születtek", hogy ezek megvalósításához az én angolom kevés lesz. Ezért az idei évben haditerveket állítok össze a hátralévő néhány nap alatt, aminek segítségével meg fogom őket valósítani. Tehát érted?

  • Karácsonykor leírtam néhány célt, amit 2022-ben AKAROK.
  • Kiválasztottam egyet, ami a LEGFONTOSABB – ez most az ANGOL.
  • S mivel már tudom, hogy mit akarok a legjobban, ezért a cselekvési tervet is el tudom készíteni, meg tudom írni még 2021-ben, hiszen maradt legalább 6 napom rá
  • 2022-nek pedig az egyetlen esélye, hogy AZ ÉN ÉVEM is LEGYEN

 

 

 

És Te mit fogsz tenni, hogy 2022 valóban a TE éved legyen? Mert ugye azt ezek után nem hiszed, hogy elég, ha csak néhány mondatot papírra vetsz, vagy gondolatban kimondasz, és hipp-hopp, megvalósulnak az álmaid. Ha van kedved, oszd meg velünk a terveidet.


Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »