A muskátli szinte minden háznál megtalálható

A muskátli szinte minden háznál megtalálható


Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

A muskátli a kertek egyik kedvenc virága, amely színpompás virágzatával és kellemes illatával varázsolja szebbé a környezetét. A téli hónapokban azonban gondoskodnunk kell arról, hogy ezek a gyönyörű növények megfelelő körülmények között teleljenek át, hogy tavasszal újra virágozhassanak. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan lehet profin teleltetni muskátlikat, legyenek azok álló vagy futó fajták.

muskátli teleltetése
 

A muskátli ideális helye télen

A fagyok előtt érdemes gondoskodni a muskátlik téli otthonáról. Ideális hely egy világos, 4-10 °C-os helyiség, ahol a levegő nem túl száraz. A muskátlikat a saját edényükben, szárazon tárolva teleltetjük, de előtte fontos lépés a száraz, beteg levelek eltávolítása. Ez segít megelőzni, hogy kórokozókat vagy kártevőket hurcoljunk be a téli otthonba.

A muskátli visszavágása februárban

Február közepén érdemes elkezdeni a muskátli tövek felkészítését. Visszavágjuk a növényeket, kiválasztva a legerősebb hajtásokat (3-4-nél nem többet), és ezeket vagy egy talajhoz közeli erős oldalhajtásra irányítjuk, vagy 3-4 szemre visszavágjuk. A visszavágott töveket friss földbe ültetjük, majd kissé melegebb helyre helyezzük, elkezdve fokozatosan öntözni őket. A világos és melegebb környezetben a tövek újra kihajtanak és megerősödnek.

Áprilisban fokozatosan mehetnek ki a muskátlikat

Áprilistól kezdve fokozatosan edzhetjük a növényeket a kinti körülményekhez. A tavaszi fagyok elmúltával biztonsággal kitehetjük őket a szabadba, ahol virágzásukat és szépségüket újra megcsodálhatjuk.

Ha nincs helyed a muskátlinak, akkor dugványozz!

Akinek nincs elegendő helye a nagyra nőtt tövek teleltetésére, az választhatja a dugványozással való teleltetést. Augusztus végén erős, virág nélküli hajtáscsúcsokat választunk, levágjuk, és friss földdel teli balkonládába ültetjük. Ezután világos, meleg helyre tesszük, gyengén öntözzük, és tavaszig begyökeresedés után szétültethetjük a kertbe.

A muskátlik szárazon teleltetése

A kerti muskátlikat szárazon is lehet teleltetni. Októberben a szárazon tartott töveket kihúzzuk a talajból, lezárjuk a földet, majd újságpapírba csomagolva tároljuk hűvös, fagymentes helyen. Tavasszal kibontjuk, kiválogatjuk az életképes töveket, és friss földbe ültetjük. Ültetés előtt a töveket pár órára vízbe állíthatjuk, hogy hamarabb életre keljenek.

Futó muskátlik teleltetése

A futó muskátlik nehezen telelnek, így azoknak, akik mégis szeretnék ezt megtenni, a fenti módszerek közül csak az első ajánlható.
Ezekkel a lépésekkel garantálhatjuk, hogy muskátlink télen is egészséges és virágzó maradjon, hogy tavasszal újra gyönyörködhessünk színpompás virágaiban. Bár a teleltetés időigényes folyamat, a virágok látványa tavasszal minden erőfeszítést megéri.

Forrás: agraroldal.hu
kép: pixabay,hu
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »