Magyar fotósok a TOP 100-ban

Magyar fotósok a TOP 100-ban


Akik olvasgatják az írásaimat, tudják, hogy ebben az évben végig figyelemmel kísérem az egyik legszínvonalasabb fotós pályázatot, amit tavaly indítottak útjára. A győzteseket és az általuk készített fotókat, illetve sok más résztvevő képeit is bemutatom itt az oldalon.

A WildArt Photographer of the Year, vagyis az Év Művészi Vadfotósa című fotópályázat megálmodója Rob Read természetfotós és író, aki korábban az Év Madárfotósa (Bird Photographer of the Year) pályázatot is létrehozta. A madaras pályázatot otthagyva szervezte meg ezt a különleges, 10 hónapon át tartó versenyt. 2021-ben indult el a pályázat és már az első évben rengetegen jelentkeztek, így az első naptól kezdve egy színvonalas nemzetközi vadfotós verseny lett belőle. Minden hónapban egy-egy adott témára küldhettek be képeket a jelentkezők. A verseny tíz hónapig tartott, és részt vehetett kortól, nemzetiségtől függetlenül bárki, a képzett profi fotósoktól kezdve a lelkes amatőr hobbifotósokig. A nemzetközi, elismert vadfotósokból álló zsűri a művészi színvonalú, kreatív és eredeti megközelítésű fotókat kereste, és nem volt számukra lényeges, hogy ritka, egzotikus fajokról készült képek készüljenek. Az sem volt kizárás, ha a fotós okos telefonnal készítette el művét a pályázatra. Kifejezetten művészi alkotásokat vártak, összesen 10 kategóriában, és a 10 kategória győztesét 2021 tíz hónapjában mutatták be. Minden egyes hónapban egy-egy természetvédelmi projekt számára gyűjtöttek adományokat, ez is volt a verseny egyik fő célja. Ezt a nevezési díjakból finanszírozták: egy kép beküldéséért 6 fontot (2500 forint) kellett fizetnie a pályázónak, de 10 fontért már 5 képet is beküldhetett bárki, aki részt szeretett volna venni. Habár minden hónapban osztottak díjakat, amit az egyes kategóriák nyertesei kaptak, természetesen év végén megválasztották az év legjobb fotóját is, amely az egyes kategória-győztesek közül került ki.

Az idei évben pedig folytatódik a verseny, 2022. január 1-je óta lehet az ÉV VADFOTÓSA 2022 pályázatra feltölteni a fényképeket, az első hónap – JANUÁR – pedig már január 31-én lezárult. Kevés idő van még a 2. hónap zárásáig, így ha valaki szeretne pályázni, akkor 28-áig még megteheti. A februári témakör a FÉNY.

Idén is 10 kategóriában lehet majd pályázni, de egyes kategóriák törölve lettek a tavalyiból és helyettük újak léptek be. Minden hónapban kiválasztják a TOP 100 fotót, kb. egy hónappal a pályamunkák feltöltése után. Közülük választják ki a kategória-győztest, és a díjazottak névsorát a lezárást követő 60. napon teszik közzé kb. Tehát arra még van legalább egy hónapunk, hogy megtudjuk az első győztes nevét.


Megvan a WET kategória kiválasztott 100 fotója

Mint ahogy említettem, a TOP 100 fotó már kiválasztásra és bemutatásra került. Mivel kicsit sok lenne mind a 100 képet feltölteni, ezért most csak néhányat hozok a legjobbak közül, de azért előtte elmondom a jó hírt. Mint ahogy tavaly is, most is sok magyar fotós került a TOP 100-ba, kiváló pályamunkájával. Ez a tavalyi eredményeket elnézve egyáltalán nem volt meglepő, hiszen 2021-ben a legjobb fotós (Tökölyi Csaba) díját is és legjobb portfólió anyag (Daróczi Csaba) díját is magyar művész nyerte. Ők egyébként mindketten a TOP 100-ba kerültek most is. Lehet, hogy megismétlődik a tavalyi siker?


Akkor nézzünk meg néhány képet a legjobbak közül.


Fotó: Tim Crabb / WildArt Photographer of the Year


Fotó: Peter Hudson / WildArt Photographer of the Year


Fotó: Norbert Kaszás / WildArt Photographer of the Year   


Fotó: Ervin Horesnyik / WildArt Photographer of the Year


Fotó: Sue Dougherty / WildArt Photographer of the Year


Fotó: Vicky Jauron / WildArt Photographer of the Year


Fotó: James White / WildArt Photographer of the Year


Fotó: Norbert Kaszás / WildArt Photographer of the Year


Fotó: Tim Crabb / WildArt Photographer of the Year


Fotó: Jane Scott Norris / WildArt Photographer of the Year

 

 

Forrás:

Minden kép: wildartpoty.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »