A születés és a halál napja

A születés és a halál napja


A tízmilliószoros nap, vagyis a Dharmachakra Nap a tibeti kultúra része, amelyben minden évben 4 fontos napot ünnepelnek. E napok –, amelyeket a Nagy Buddha napoknak is neveznek – Buddha életének egy-egy fontos állomását jelképezik. Mivel a tibeti holdnaptár alapján, a Hold járását követve számolják ki ezeket a napokat, ezért a négy jeles ünnep minden évben más naptári dátumra esik. A tibetiek hite, vallása szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószorosan nagyobb teremtő erővel hatnak ezeken a napokon. 2022. június 14. – Az év második tízmilliószoros napja.


2. Dharmachakra Nap: Saka Dawa Duchen, vagyis „A születés, a megvilágosodás és a halál napja”          

A második tízmilliószoros nap a hatodik holdhónap 4. napja, vagyis 2022. június 14-e.

A hagyomány szerint ez a nap Buddha születésének, bódhifa alatti megvilágosodásának és parinirvánába való távozásának a napja.

 

 

A tavasz végén, a nyár elején ünnepeljük az év második tízmilliószoros napját    

Ez a tibeti holdnaptár szerint teliholdkor van, ami Amitabha Buddha napja is egyben. Ezen a napon a buddhisták az egész világon ünnepelnek: dicsőítik Buddhát, böjtölnek és felajánlásokat tesznek minden élőlény számára. Aki ezen a napon jót tesz embertársaival, vagy bármi jót cselekszik, annak halmozódnak a nagy karmikus érdemei, ami valamikor a jövőben kifizetődő lesz. Természetesen nem ezért kell jót tenni másokkal.Ázsiában e napon szokás az is, hogy kismadarakat vásárolnak, amiket aztán szabadon engednek, így vezetve őket és magukat a szabadsághoz, a boldogsághoz és végső soron a megvilágosodáshoz.

 

Mit ünneplünk pontosan ezen a napon?

A történelmi buddha Gautama Sziddhárta, Shakyamuni Buddha születésének, megvilágosodásának és a Parinirvánába való távozásának ünnepe ez. A parinirvána a buddhizmusban a halál pillanata után bekövetkező nirvánára utal, amely azon személyek testével történik halálukkor, akik még életük során elérték a nirvánát.

Buddha teremtő energiáit mutatta meg. Ezen a napon jó, ha a tudatunkat erős motiváció vezeti, ha erős fogadalmakat teszünk, és nemcsak magunknak, de másoknak is jókat kívánunk, hogy az életük könnyebb legyen. Ezekkel a kívánságokkal segítjük őket az úton. Kerüljük a húst a mai napon. Minden apró részletre érdemes odafigyelni, mert olyan dolgok is nagy jelentőséggel bírnak a tízmilliószoros napokon, amire nem is gondolnánk. Csak magunknak köszönhetjük, bármi is történik, csak rajtunk múlik, mi lesz velünk, ezért fontos, hogy tudatosak legyünk.

 

A szándék, legyen jó, vagy rossz, felerősödik ma

Az energiák különleges összhangja révén felerősödik a szándék.Ezen a napon a javító szándék és akarat domináljon, legyünk nagylelkűek, elengedők és felejtsük el a sérelmeinket. Ne ragaszkodjunk negatív dolgokhoz, engedjünk el mindent, ami nem visz előre. Ne veszekedjünk másokkal, kerüljünk mindenféle konfliktust. Ne sértegessünk másokat, hanem inkább legyünk békések. Tartózkodjunk attól, hogy elvesszük más élőlények életét, így vigyázzunk még egy apró bogárra is.

 

Mások bántása helyett adjunk inkább szeretetet


Adjunk szeretetet, odafigyelést, jókívánságokat, de tehetünk pénzbeli felajánlásokat, anyagi ajándékokat is. Ne a saját hasznunkat nézzük, mindig mások javára tegyük, viszonosság elvárása nélkül. Ha így teszünk, egy különleges nap vár ránk... és marad is egészen addig, amíg jóságosak vagyunk.

 

 

Forrás:

karmaguru.hu

budapest13.szinesvilaga.hu / korábbi cikk

Képek: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »