Hódok az angliai áradások ellen

Hódok az angliai áradások ellen


Több mint 400 év után először épült hódgát a délnyugat-angliai Exmoor területén

A hódok a 16. században kihaltak ugyan az Egyesült Királyságban a vadászat miatt, ám a 2000-es években sikerült őket visszatelepíteni a szigetország több területén is.

A rágcsálókat 2020. január végén a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból. A National Trust célja ugyanis a térség folyóinak helyreállítása és az áradások csökkentése és úgy vélték, ebben a hódok a segítségükre lehetnek. Ők képesek arra, hogy megakadályozzák a nagy áradásokat Angliában.

Ráadásul az építmény a természetes árvízvédelem mellett élelmiszerek tárolására is alkalmas és búvóhelye lehet a ragadozók elől menekülő állatoknak.

 

Forrás: Ben Birchall / PA

 

Ben Eardley, a National Trust projektmenedzsere szerint a hódgát egyszerű ugyan, de mégis különleges, félezer év óta az első ilyen építmény Exmoorban. "Ami igazán elképesztő, az az, hogy ez a gát mindössze néhány hete van itt, de azonnal hozzájárult egy vizes élő terület kialakulásához” – teszi hozzá Eardley.

A vadon élő állatok kamerájának felvételei azt mutatják, hogy a hódok fákat rágcsálnak és növényzetet gyűjtenek a gát építéséhez a Minehead közelében lévő Holnicote birtokon.

 

Forrás: National Trust / PA WIRE

 

"Már észleltünk jégmadárféléket a helyszínen” – folytatja Ben Eardley –, "és idővel, ahogy a hódok kiterjesztik gátjaik és medencéik hálózatát, újabb vadon élő állatok bukkanhatnak fel, köztük kétéltűek, rovarok, denevérek és madarak."

Eardley hozzátette: "A legutóbbi eső emlékeztet arra, hogy a hódok milyen jelentős szerepet játszhatnak a táj kialakításában.”

"Ahogy szembenézünk az éghajlatváltozás hatásaival és az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségekkel, muszáj, hogy az ilyen természetes beavatkozásokban találjunk rá a megoldásra” – fejezte be végül.

 

 

Forrás:

bbc.com

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »