Miért jó utazni?


Amellett, hogy hatalmas élményt nyújthat, és lehetőségünk adódik felejthetetlen emlékeket szerezni, az is kiderült egy felmérésből: az utazás meglepő pozitív előnyökkel jár mind a fizikai, mind a mentális egészség szempontjából. Mai írásomban megvizsgáljuk, mi az az 5 ok, ami miatt érdemes feltérképezni a nagyvilágot!

 

1. Az utazás oldja a stresszt

A mindennapi élet stresszes pillanatokkal van teli, és ennek ellenszereként jó ötlet lehet, ha elutazunk valahova. „A munka által támasztott stressz és a napi igények, elvárások elvonhatják a figyelmünket attól, amit valójában értelmesnek és érdekesnek találunk” – mondja Dr. Tamara McClintock Greenberg, klinikai pszichológus. Ha azonban egy kis szünetet tartunk, és kizárjuk az életünkből legalább egy időre a stresszt okozó tényezőket, elutazunk valahova kikapcsolódni, akkor arra az időre nyugodtabbá és elégedetté válunk. „Segít abban is, hogy átgondoljuk személyes céljainkat és érdekeinket” – teszi hozzá Dr. Greenberg. Ami még ezzel kapcsolatban segíthet a stressz enyhítésében az nem más, mint az utazási stílus megválasztása. Például érdemes befizetni egy körutazásra. Mi az előnye ennek? Megszabadulunk az utazás legszörnyűbb részétől: az állandó ki- és becsomagolástól. Hiszen a célállomások között erre nem lesz szükség. Vannak olyan körutak is, ahol különféle tevékenységeket kínálnak az utazónak. Ilyen lehet egy pihentető délutáni tea, majd egy izgalmas színházi, vagy más produkciós műsor, vagy egy vendégelőadókkal színesített gondolatébresztő beszélgetés. Sok minden áll a rendelkezésünkre, attól függően mit szeretnénk.

 

 

2. Úgy érzed majd: feltöltődtél, és csökken a kiégés kockázata

Az utazás során nyugalom és elégedettség száll meg, és ez segít abban, hogy felkészüljünk a munka és az élet egyéb kötelezettségeinek és kihívásainak kezelésére, amikor visszatérünk a szürke hétköznapok közé. Csökken ezzel együtt a kiégés veszélye, hiszen végre jut idő magunkra, arra, hogy helyre tegyük a gondolatainkat. Egy korábbi tanulmány vizsgálata során kiderült, hogy utazáskor a figyelmünk is nő, és sokkal boldogabbá teszi az embert egy-egy tervezett útra való várakozás, mint mondjuk anyagi javak felhalmozása. A tapasztalatok ugyanis nagyobb élményeket visznek az ember életébe.

 

 

3. Jobban fogsz aludni

Az utazás nemcsak a stresszt csökkenti, és pihenést biztosít, de állítólag az alvásunkat is javíthatja. Szintén egy korábbi tanulmányból derült ki az, hogy a legtöbb embernél az alvás minősége javult nyaralás után. Ennek az lehet az oka, hogy utazáskor nem a mindennapi életünk problémáira koncentrálunk, hanem az élmény felhalmozására. Ennek köszönhetően pedig többet tudunk pihenni.

 

 

4. Kevesebb egészségügyi panaszt tapasztalsz     

Az utazás a hangulatjavítás mellett a testi egészségi panaszokat is pozitívan befolyásolhatja, mint például a fejfájás és az alvászavar. Ezek a tünetek egyszerűen eltűnnek az utazás során, és hazaérkezéskor legalább öt héten keresztül nem is jelennek meg újra. Persze ehhez fontos az, hogy valóban megfelelő minőségű utazásban legyen részünk, és legyen időnk magunkra. Az élményekben gazdag ember kevesebb fizikai problémát tapasztal meg.

 

 

5. Az utazás nyitottabbá tehet

Sokszor az már elég is, ha valaki az új élményekre is nyitott, mert az befolyásolhatja az embert, hogy elutazik-e egyáltalán. A hely megválasztása, illetve az utazás módja is egyfajta nyitottságot sugall. Például a hosszú távú utazások – ilyen egy körutazás – növelhetik nyitottságunkat az új élmények iránt, valamint empátiát gyakorolhatunk mások irányába. Ha elmerülünk abban a környezetben, ahova utazunk, akkor az még kognitív rugalmasságunkat is növeli. Az utazás során megtanuljuk, hogy mennyire fontos elkerülni a kritikát – hiszen máshol más szabályok, szokások vannak. Megtanuljuk, milyen hasznos alkalmazkodni más kultúrákhoz – és egyáltalán megismerni más kultúrákat. Egy olyan ember, aki külföldön él, és nem foglalkozik a helyi kultúrával, az kevesebb lendületet kap, mint egy olyan ember, aki „CSAK” elutazik adott országba néhány hétre, vagy néhány napra, de a tagjává, részévé válik a társadalomnak arra az időre. Függetlenül attól, hogy belföldi vagy nemzetközi utazást tervezünk, számos előnnyel jár egy-két nyaralás lefoglalása. És ha terveink vannak, és mindent alaposan és gondosan megtervezünk, akkor mindenféle előnyt is élvezhetünk, miközben még pénzt is megtakarítunk. Érdemes hát figyelni és kihasználni a kedvező ajánlatokat, így kevesebbet költhetünk az utazásra, és többet ajándéktárgyakra, vagy szórakoztató tevékenységre.

 

 

 

 

Forrás:

readersdigest.com.au

Képek: pixabay

Felső kép: Oleksandr P / pexels

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »